Magik Magda powered by Magik Magda

> Home
> Het Verhaal
> Line-up
> Contact Info
> Foto's
> SongsHet Verhaal - Magik Magda voor beginners

Magik Magda is niet zomaar een Band. Magik Magda is een begrip.
Opgericht in woelige studententijden ontwikkelde de vrolijke groep muzikanten zich via gesmaakte optredens en hoogtestages in Frankrijk tot een internationaal gewaardeerde muzikale verfrissing. Want geef toe, niet elk Vlaams muzikaal ensemble rockt met Luc De Vos van Gorky, experimenteert met Tom Barman van Deus, ondersteunt Tom Pintens van Flowers for Breakfast of heeft een symfonische romance met Stef Kamil Carlens van Zita Swoon.

Magik Magda dus wťl. En nog veel meer...

Magik Magda heeft de roots in een ver verleden. Onder de bezielende leiding van Pieter Leenknegt werd aan de KULAK (Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Kortrijk) het sympathieke cover-bandje "De Kulak-band" opgericht. Een troep van diverse pluimage speelde de eerste schuchtere versies van all-time goodies uit de muziekgeschiedenis. Ondanks de beperkte repetietietijd en de goedkope muziekinstallatie werd het eerste optreden van de Kulak-band meteen een voltreffer. Een Mythe was geboren.Vele optredens volgden, de vaste schaar onvoorwaardelijke fans groeide elke dag en de groep kristalliseerde zich rond een vaste kern zangers en muzikanten. De verhuizing naar Leuven bracht enige twijfels rond het voortbestaan van de groep. Het enorme succes drukt die twijfels al heel snel de kop in. De Kulak-band ontwikkelde zich tot een van de meest populaire studentenbands in het Leuvense en ze waren te zien op menig galabal, studentikoos evenement en academische opening. De groep fans bleef zienderogen groeien en de band speelde steeds meer voor uitverkochte zalen. Op het podium was duidelijk te zien dat hier een groep hechte vrienden het beste van zichzelf gaf, wat erg inspirerend werkte op het publiek.

In de zomer van '96 trok de groep naar Frankrijk om daar een hele week, ver van alle dagelijkse zaken, samen muziek te spelen. Een groot landhuis werd omgetoverd tot muziektempel en de muziek stopte enkel voor de gezamelijke maaltijden en enkele uurtjes nachtrust. Een van de hoogtepunten was een onvoorbereid concert tijdens de misviering bij de Taizť-gemeenschap, die niet zo ver van de repetitieruimte lag. Tijdens deze reis ontstonden ook enkele succesvolle nevenprojecten van de groepsleden: Metal Magda en de all-star Vogelkruidenband, Funky Freddy and the Frozen Hellraisers en tenslotte Filip en de Dagbladen, respectievelijk een metalband, reaggy-funk combo en melodieuze popgroep. Het eerste deel van de naam van de metalband werd overgenomen door de hele groep en zo ontstond Metal Magda.

Thuisgekomen werd er meteen een optreden verzorgd met het materiaal dat tijdens de trip bijeengewerkt was. Alle groepsleden waren nu volop op elkaar ingespeeld en dat hoorde je; ook aan het aanhoudende geroep om bisnummers. Metal Magda was nu ťcht goed in de ether. Er waren dat jaar nog een aantal optredens die ook steeds door een opvallende groep 'vaste klanten' werd bezocht. De groepsleden werden ook steeds vaker op straat herkend, waar ze op dat moment trouwens nog niet zo veel last van hadden. Het spectrum van de optredens wordt in deze periode ook steeds breder. Ook de locaties variŽren. Zo zijn er optredens in kleinere zalen voor de fanclub, maar wordt er ook van leer getrokken in totaal met kaarsen verlichte kerk, valt de concertstudio voor hun charmes en worden ook sportcomplexen omgetoverd tot rock-hal voor een grandioos optreden samen met Deus en nog vele andere schitterende concerten.

In '97 trekt Metal Magda naar de Ardennen om daar een week in alle rust te repeteren in een gerestaureerd kasteel nabij Dinant. De sfeer is opperbest en dat weerspiegelt zich ook in de muziek. Twee weken later is er weer een optreden gepland: opnieuw een volle zaal. De naam is intussen veranderd in Magik Magda, een voortvloeisel uit een misverstand bij een optreden in Puurs. De organisator had de naam verkeerd op de affiche gezet en uit sympathie en aandacht voor de metafysische ondoorgrondelijkheid van lotsbestemmingen nam de groep die naam over. Later dat jaar zijn er nog optredens samen met Stef Kamil Carlens en Flowers for Breakfast. Magik Magda speelt in het najaar van '98 nog een aantal openluchtconcerten en ze verzorgen voor de lol ook de muziek op een paar trouwfeesten van leden van hun trouwe fanclub.

In 1999 bewijst de band dat ze nog steeds volop aan de top staan. Ze zijn hoofdact op het grote Joepie-feest waar alle leden van jeugdbewegingen samen komen voor een groots afscheidsfeest in St-Truiden. In Kortrijk spelen ze ter gelegenheid van de 10-daagse feesten rond de herdenking van de wapenstilstand. Op 2 december speelt Magik Magda nog een fel gesmaakte set in het Kasteel van Estampuis voor een select gezelschap van genodigden en op 19 december schitteren ze andermaal op de 24-uren van de KULAK. Voor een dolgedraaide tent spelen ze zich het schuim tussen de tanden. Het publiek krijgt er geen genoeg van. Magik Magda ook niet en bisnummer na bisnummer rollen over de schreeuwende massa. Zowel het publiek als de groep moeten met herhaalde tussenkomsten gedwongen worden om het optreden in rustiger banen te leiden. Dik na middernacht krijgt Odile Depreutere de gemoederen dan toch bedaard en wordt het optreden afgesloten. Nog minutenlang weerklinkt "oere!"-geroep voor Odile en gejuich en applaus voor de muzikanten.
Het millenium kan niet meer stuk voor Magik Magda.

2001 wordt het jaar van de diversificatie. Muzikaal begint het jaar rustig met een bedaarde set voor bevriende trouwers. Op 7 april is er alweer een stevig optreden in Oost-Vlaanderen. Ondanks problemen met de verwarming en de geluidsinstallatie laat Magik Magda toch de menig hart sneller kloppen door hun optreden op het 20-jarig bestaan van Jeugdhuis Avalon in Vurste. De week daarna is het weer prijs om Joepie 2001 in Dendermonde. De Magdats spelen er voor 3000 krijsende jongeren; geflankeerd door de immer frisse Miss BelgiŽ Dina Tersago. Op het gigantische podium -waar ze de nacht doorbrachten tussen hun instrumenten- bewijzen ze te midden van videobeelden eens te meer hun flexibiliteit en vooral hun legendarisch geworden muzikale capaciteiten. Magik Magda staat nog steeds als een rots in de branding.
Tussendoor spelen ze nog her en der een verfrissende set voor muziekminnende zielen en begint muzikale expansie door te zetten. Reeds in Januari drint de 'splintergroep' Expo 58 door tot het podium van Westtalent. 23 maart stoot Rasbliuto door tot de finale van de Hagelandse Rocktrofee en gaan ze voor de selectie voor Marktrock 2001. Ook de cowboys van het Texas van BelgiŽ zitten niet stil. MichaŽl en Jeroen houden Kolderado boven de doopvont, een strak Country&Western-combo dat een frisse aanpak van een ouder gewaand genre doet zegevieren.

Op 13, 14 en 15 juli 2001 begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Magik Magda. Dat weekend spelen ze enkele strakke sets in GenŤve, Zwitserland. Na een dagje touren met de volledig volgepropte Magik Mercedes Sprinter Tourbus komt het gezelschap zonder kleerscheuren door de Zwitserse douane. Eens in GenŤve gaat het rechtstreeks naar de authentieke Ierse Pub Mulligan's. De vrolijke trip door berglandschappen, het goede onthaal en de onophoudelijke levering van Ierse Monsterpinten missen hun uitwerking niet: Magik Magda speelt als muziek geworden energie de hele zaal op de knieŽn. Voor de eerste keer in hun geschiedenis moeten de Magische Magdanen zelf een einde maken aan een optreden, omdat het intussen al twee uur Ďs nachts is en ze na negen uur rijden en vier uur optreden toch langzaamaan door hun benen beginnen te zakken. Na een korte nacht maakt Magik Magda zich op voor een groot concert voor de Belgische ambassadeurs in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Het weer zit niet helemaal mee, maar ook het aanwezig diplomatiek BelgiŽ gaat op de knieŽn voor de charmes van het Westvlaams gezelschap. Magik Magda straks op de lijst van culturele ambassadeurs? Aan de gesprekken achteraf gezien, is niets onmogelijk.

Veel tijd om op hun lauweren te rusten krijgen ze echter niet, want meteen moet alles weer in de bus geladen worden voor een concert in Flannagan's; een andere Ierse Pub met een grote crypte-achtige kelder met bar en podium. Noch de gietende regen, noch een misgelopen promotiecampagne kunnen het succes van de avond verhinderen. De zaal vult zich langzaam met een internationaal publiek. Het duurt niet lang eer de vrolijke muziek de voeten tot dansen dwingt. Het feest gaat door tot in de vroege uurtjes. Het publiek heeft geen zin om te stoppen en op enthousiast verzoek worden hele stukken van de playlist als extra bisnummers gespeeld. Moe maar voldaan kruipt de band in bed. Zondag is er nog een kort bezoek aan de stad en na de lunch in de beruchte ZULU-bar vertrekt de tourbus weer richting BelgiŽ. De internationale doorbraak is begonnen!!!Zaterdag 22 september. Op die dag brengt Magik Magda weer wat zon in het uitgeregende september. Als afsluiting van de ďontdek Kortrijk andersĒ-dag zijn er een drietal optredens. Na het playback spektakel van Riser (?) spelen Rasbliuto en Magik Magda. Tijdens het concert van die laatste komt de sfeer er pas goed in. Gezelligheid alom. Tegen het eind van de set zijn er voor Kortrijk wel heel ongewone taferelen te zien. Ondanks het gevorderde uur van halfelf is er een hoop volk op de grote markt. Een dansende bende gaat uit de bol voor het enthousiaste elftal van eigen bodem. Zelfs ex-minister en Kortrijks burgervader Stefaan De Clerck stond naar het einde van het concert vrolijk te dansen op de magische ritmes van Magda. Kortom: Magik Magda heeft zijn lange muzikale afwezigheid in Kortrijk weer ruim goed gemaakt.


2003, Magik Magda is rustig. Met Pieter in Harvard Law School verliest de band haar regisseur, partituurschrijver en sterpianist. Ook Bert Capelle, intussen met Steffie verhuisd naar het skone Brugge en met zijn hoofd in het afwerken van zijn doctoraat beslist de groep tijdelijk te verlaten.
Ligt MM even stil, des te meer tijd hebben de muzikanten voor al hun nevenprogrammaís en subprojecten. Rasbliuto schrijft hit na hit en neemt in de studio een hoop materiaal op. In Kortrijk/Deerlijk timmert Expoí58 verder aan de weg. Met een goed geolied repertoire treden ze bijna wekelijks op in diverse jeugdhuizen en zalen.
Anno 2003 heeft Kolderado ook al een paar nummers opgenomen in de JT studioís in Kortrijk. Drukke agendaís verhinderen nog even de optredens en een volledige set, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Ook flink uit de startblokken geschoten zijn De Zuigplekken, met Flippez achter de drums en Bert Vandenberghe achter de vette bas. De zuigplekken spelen rockversies van Nederlandstalige pop, kleinkunst en schlagers. Een formule die aanslaat en vele zalen tot extase brengt. Ondanks een frequent wisselende bezetting blijft de band scoren.

Intussen hebben Jeroen en Niko beslist om samen Nederlandstalige pop te schrijven. Een hele uitdaging na jaren zingen en schrijven in het Engels. Maar hun faam is hen al voorbijgesneld. Voor ze een naam hebben, worden ze al gevraagd door Stefaan De Clerck om voor hem een Nederlandstalige campagnesong te schrijven. Een nummer waarmee De Clerck een gooi wil doen naar het premierschap. Op een week tijd is het nummer geschreven en wordt het in een Brusselse studio opgenomen. Het wordt een kneiter van een song die de expohallen van Kortrijk in 1 minuut omtovert tot een opgezweepte massa.
Dat Kortrijk weet dat het deze 2 jongemannen kan vertrouwen blijkt uit de vraag om een optreden te verzorgen voor 400 man, nog voor ze 1 nummer geschreven hebben.
De hemel is de limiet.


Midden 2003 stapt Jeroen in het Huwelijksbootje met Leen. De voltallige Magik Magda bezetting wordt uit drie continenten terug naar BelgiŽ gehaald om dat feest op te luisteren. Na een kort repetitieweekend staat de groep alweer op scherp, ondanks de lange scheiding die aan het optreden voorafging. Als om halfelf het feest in gang wordt geschoten, wordt meteen duidelijk dat Magik Magda er nog steeds staat als een rots in de branding. Moeiteloos rijgen ze de nummers aaneen en het publiek lust er duidelijk pap van. Als ze na anderhalf uur de instrumenten definitief neerleggen, blijft het bisgeroep nog minutenlang aanhouden.

In 2004 gaat een nieuwe spin-off van Magik Magda aan het werk: Flippez y los bomberos, een mariachi-orkest pur sang. Hoewel Flippez uiteindelijk door een drukke agenda vervangen wordt door oudgediende Jeroen Messeley, houden ze toch de naam aan en spelen in Brussel een zeer gesmaakte set tex-mex muziekjes, getooid in sombreros en gruizige snorren. Hoewel dit optreden gepland was als een eenmalige actie blijkt er toch nog een staartje aan te komen.
Zoals bij alle Magik Magda optredens is er ook hier weer stevig gelobby voor een extra performance. De Bomberos besluiten om op 11 september nog een optreden te geven in Brussel. Houdt u schrap!
Dit alles en meer: hier lijf te volgen!!!


Kopierecht behoort Jeroen Thibaut††-†† © 2001-04 Magik Magda.