Een vrolijke Kinder-Pizza maken

Hoe maak ik een grappige pizza voor kinderen. (pizza-gezichtje, gezonde kindervoeding). Projecten van Jeroen Thibaut opgetekend voor Webzucht.

Het gebeurt wel eens dat je plots kinderen over de vloer hebt. Net als gewone mensen worden die na verloop van tijd wel eens hongerig. En internationaal academisch onderzoek heeft aangetoond dat je dan best wat eten kan serveren, als je niet wil dat ze lastig worden.
Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen een bord patatten en iets waar ze ook nog vrolijk van worden.

In deze aflevering: hoe maak je in een wip een heerlijke en gezonde maar toch ook vrolijk ogende kinderpizza?

Werkwijze

Laatst hadden we thuis een klein familiefeest. Op zo'n gelegenheid serveer je wel eens een hapje. In de zomer durven mensen dan wel eens olijven op tafel zetten en straffe ansjovisjes op een prikkertje. En kleine toastjes met diverse soorten patÚ. Internationaal academisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat nogal wat kinderen helemaal geen interesse hebben in olijven of straffe visjes van welke soort dan ook. Meer nog: van zaken als patÚ moeten ze meestal zelfs walgen. (En gelijk hebben ze als je het mij vraagt).
Sommige mensen trachten dit te overbruggen door te gebaren dat een olijf een vrolijk dansend bolletje is of durven patÚ "een vleesje" te noemen, maar het kan nog beter.

Waarom maken we geen leuke pizza? Alle kinderen die ik ken eten graag pizza, zeker als er hen van op hun bord een grappige creatie toelacht.

Bereiding Pizzadeeg

IngrediŰnten:
# 200 gr bloem
# 10 gr gist
# snuif zout
# 1,25 dl water
# 3a4 el olijfolie

Meng het lauwe water met de gist en meng dit alles onder de bloem. Voeg zout en olijfolie toe. Het deeg mag niet te nat worden (anders valt het ook niet meer goed uit te rollen).
Laat het deeg 20 minuten rijzen en rol het uit. Maak bolletjes per portie. Laat een tweede keer rijzen
Rol de bolletjes uit tot een ronde vorm.

Afwerking


Neem het pizzadeegje en zoek naar je eigen verbeelding groenten of een andere garnituur, waarmee je een leuke versiering kan maken. Voor de voobeeldpizza heb ik een gezichtje gemaakt met oogjes van kerstomaten, een neusje van een plakje champignon en een mond van een reepje rode peper. Zelfs ongebakken ziet dit er al feestelijk leuk uit.

Een leuke kinderpizza


Pureer een paar tomaten om een rood sausje te bekomen. Naar smaak kunnen hierin al wat tuinkruiden terecht (oregano/basilicum/...). Overdek met een lepel de cirkel deeg met een gelijkmatige laag tomaat.

kinderpizza


Bestrooi rijkelijk met kaas. Pizza's zonder kaas zijn maar prut, je hoeft geen academisch onderzoek te doen om dat te weten. Hoe meer kaas hoe liever dus, maar houd het praktisch.

kinderpizza


Leg nu opnieuw de groenten erop om het geheel aan te kleden: een rode mond van paprika, een dikke patatteneus uit champignon en bolle ogen met kerstomaat. Als je goed kijkt zal je zien dat ik de ogen heb gehalveerd. Met al die kaas onderin begint de boel sowieso al wat te schuiven, maar met volledig ronde ogen loopt het wel eens grondiger fout. Tenzij je net een Frankenstein-horror-party geeft voor de kleinsten. (Internationaal academisch onderzoek heeft trouwens aangetoond dat thema-feestjes goed zijn voor de mentale ontwikkeling van het kind. Een Frankensteinpizza opeten is veel uitdagender voor de ontluikende kinderpsyche dan een bord patatten uitlepelen. Het scheelt trouwens ook flink in oog-hand co÷rdinatie en dat is mooi meegenomen).

kinderpizza


Bestrooi flink met oregano (geen pizza zonder oregano) en stop de hele boel op een ingevet stukje aluminium folie in een voorverwarmde oven. (kijk even naar de evolutie, de voorbeeldpizza's deden een kwartiertje onder 260░). Open de oven, garneer met bieslook-haren en TADAAH: daar zijn Frankenstein en zijn bruid!

kinderpizza


Even leek het alsof mijn nichtjes mij zouden gaan opeten in plaats van die fijne pizza!

kinderpizza


Maar gelukkig keerden ze zich snel naar de pizza om daar met losse pols de ogen uit te trekken en daarna de rest van het gezicht te verorberen.

Kinderpizza's: een gegarandeerd succes!

Bedenkingen

Via het volgende linkje kan je steeds je opmerkingen geven of constructieve voorstellen doen.