Zelf kroketjes draaien

Hoe maak ik zelf kroketten (met een mille croquette? Projecten van Jeroen Thibaut opgetekend voor Webzucht. Doe het zelf: snoeien met messen

Toen ik een tijdje terug op de rommelmarkt zo een old-school Millecroquettes krokettedraaiermachientje zag, werd ik in gedachten meteen teruggeflitst naar mijn jeugd. Op feestdagen mocht ik dan mijn moeder helpen bij het maken van honderden kroketten. Het leukste was natuurlijk het persen van worsten van aardappelpuree met dat vehikel. En dan die lange aardappelworsten in kroketlengte snijden. En dan natuurlijk nog het heerlijke gesmos met eiwit en paneermeel. Hieronder het recept en de werkwijze voor zelfgemaakte kroketjes!

Benodigdheden

* 1500 gr. aardappels
* 3 eieren (gescheiden)
* nootmuskaat - peper -zout
* paneermeel
* pureestamper
* Millecroquettes kroketpers

Werkwijze

Schil de aardappelen, was ze en kook ze gaar. Ze mogen goed gaar zijn, want je gaat ze toch met geweld tot een puree prakken. Als de aardappelen gaar zijn, giet je het water af en prak je ze tot een luchtige aardappelpuree. Daarna ook de eierdooiers erdoor stoempen. Alsook de kruiden. Als alles goed ging, dan heb je nu een goed plakkende en toch wat luchtige aardappelpuree.

Kap nu de puree in de Millecroquettes krokettenmaker. Je mag de opening volledig vullen. Dan leg je het rollende plankje net voor de 3 gaten en persen maar. De puree wordt nu door de gaten gestuwd, zodat je 3 grote worsten puree krijgt, die olijk voorbijrollen op het plankje. Met een mes snijd je daarna die worsten in kroket-maat. In de video zie je me nogal slordig kappen door de puree. Om te beginnen lukt proper snijden in plakkende puree niet zo goed en daarbij had ik niet veel zin in het snijden van perfecte kroketten: je moet ze toch nog redelijk ferm bepotelen in eiwit en paneermeel. Kleine afwijkingen zijn dan meteen hersteld.

Klop de eiwitten op in een bord. Draai er de naakte kroketjes door. Rol ze daarna door een ander bord met paneermeel. Zo krijgen ze een mooi bruinend knapperig velletje. Daarna mogen de kroketten wat uitharden. Je kan dat best in de koelkast doen naar het schijnt. Idealiter maak je dus de kroketten een dag voor je ze bakt. Het schijnt ook dat je kroketten best eerst afkoelt eer je ze in eiwit/paneermeel wentelt, maar ik wou er vanaf zijn. Let wel: warme kroketten draaien is iets onhandiger dan koude kroketten draaien. Ze branden je vingers als je niet oplet, en voor je het weet deuk je ze helemaal in omdat ze nog te zacht zijn. Enfin, in theorie dus eerst opstijven, maar als je even ongeduldig bent als ik en de dag erna niet meer met je vingers in paneermeel wil smossen, kan je het ook meteen doen. Je ziet maar.

Als de kroketten stevig zijn en jijzelf (of je gasten) hongerig dan haal je ze uit de koelkast en dompel je ze in hete frituurolie. Bakken tot ze een mooi bruin kleurtje hebben en een heerlijk knapperig korstje hebben. Even laten uitlekken, drogen op keukenpapier en smullen maar!

Bedenkingen

Via het volgende linkje kan je steeds je opmerkingen geven of constructieve voorstellen doen.