Eetbare kerstkaarten maken

Hoe maak ik een leuke eetbare kerstkaartvoor voor vrienden en familie. Wafel met chocoladeletters op. Projecten van Jeroen Thibaut opgetekend voor Webzucht. Doe het zelf: knutselen met de wafels en chocolade voor kerstwensen

En plots is het weer bijna Kerst en je hebt nog geen tijd gevonden om naar de winkel te lopen om van die klassieke stomme kerstkaarten te kopen. En de scanner is kaputt en Windows ligt weer eens deftig in de knoop. Of je hebt gewoon zin om nog eens een avondje fijn ambachtelijk te knutselen en je vrienden en familie te verrassen met een leuke en originele kerstkaart. Hier komt de "Mr. J.T. doe-het-zelf eetbare kerstkaart 2005"...

kerstkaart


In deze aflevering: hoe maak je in 1-2-3 een leuke en vrolijke kerstkaart om je familie en vrienden op te vrolijken tijdens de donkere dagen.

Benodigdheden

* 1 Doos nieuwjaarswafels van Jules Destrooper. (of meer als je onhandig bent)
* 1 blok donkere chocolade
* 1 injectienaald, of een erg fijn spuitzakje
* 1 rol doorzichtig plastic (of gekochte doorzichtige envelopjes)
* wat lijm
* 1 paar niet-bevende vingers

Werkwijze

De basis van deze kerstkaarten zijn de nieuwjaarswafels van Destrooper. Om te beginnen zijn deze koekjes ook wel gekend als nieuwjaarswafels en worden ze traditioneel gegeten tijdens de eindejaarsperiode. Qua boodschap kan dat al tellen. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook zeer dun. Als je wil kan je ook een kerstkaart maken van een Suzy-wafel, maar dan moet je wel dikke enveloppen vinden!
Net als vader Herman spreek trouwens ik niet over nieuwjaarswafels, maar wel over "Lukken". Zo'n fijn Westvlaamsch woord dat meteen ook een werkwoord is voor "gaan nieuwjaren bij...". Googlen op "lukken" leert me dat wij niet de enigen zijn die met nieuwjaar gaan lukken.

Zoals veel goede desserts begint alles met de chocolade. Normaalgezien zou ik hier iets schrijven over kwaliteitschocolade, maar gezien er maar een klein beetje chocolade op de kaarten gaat, en er ook wel mensen zijn die de kaart eerst een weekje op de schouw zullen laten staan om dan te ontdekken dat de koek zacht is geworden en wat minder appetijtelijk als gevolg, mag je van mijn part gaan shoppen in de Lidl op zoek naar die heerlijke Duitse chocolade die per kilo minder kost dan stoofhout en smaakt naar iets tussen koetjesreep en houtlijm.

Smelt de chocolade au Bain-Marie en voeg er een klein beetje melk aan toe (dit maakt het naar mij idee iets beter spuitbaar).

kerstkaart


Als je vooruitziende bent kan je al je koekjes rangschikken op twee verhoogjes. (Omdat we de wafels aan twee kanten gaan beletteren, en anders alles platdrukt als je de keerzijde wil gaan maken. Chocolade hardt niet uit op 4 seconden). In het voorbeeld hieronder zie je dat ik, als overtuigd chopstick-eter die stokjes heb gebruikt als rails voor de wafels. Je ziet maar wat je in de kast hebt liggen.

kerstkaart


Neem je spuit (als je ook een injectienaald gebruikt, gebruik die dan wel zonder de metalen naald, die is te dun) en zuig het heerlijke chocolademengsel op. Best niet teveel ineens, want hoe warmer de inkt, hoe beter het schrijven. Als je ook teveel naar verpleegstersoaps kijkt kan je net als ik als een echte professional de laatste lucht uit de naald kloppen. Geeft een heerlijk gevoel en is ook handig bij het spuiten. Geen luchtbellen scheelt in gesputter en onderbroken lijnen.

kerstkaart


OK, nu het echte werk: buig je over de wafel en spuit je tekst er op. In mijn geval: "2006". Hoe dikker de spuit, hoe minder letters je op een wafel krijgt, dus 2006 was net goed. Met "Een schitterend nieuwjaar, met goede gezondheid en alles wat je wensen mag" moet je al erg fijn kunnen spuiten en is spuitkramp na de vijftiende kaart niet uit te sluiten. Op de foto zie je onze onderzijde met de afzenders: Leen en Jeroen.

kerstkaart


Als je 1 zijde hebt beschreven met chocolade, draai je de wafels om en kan je de ommezijde ook bewerken. Let er bij het leggen op dat je de wafels niet ondersteunt op de chocolade letters die je net gespoten hebt.

Nu maken we nog snel de envelopjes om de kaarten in te stoppen. Maak een envelopje dat iets groter is dan de wafel in doorzichtig plastic. De makkelijkste werkwijze lijkt mij om een bestaand envelopje open te peuteren en het grondplannetje over te nemen (eventueel wat verkleind). Op de onderstaande foto zie je hoe ik langs dat grondplannetje snijd in een dunne doorzichtige folie.

kerstkaart


Vouw vervolgens de folie weer op tot een envelop. Lijm dicht. Wij hebben hierbij zo'n grappig rollertje van Pritt gebruikt, dat tweezijdig plakband op je ondergrond trekt.

kerstkaart


Als je voldoende envelopjes hebt en je kaarten zijn voldoende uitgehard, dan kan je alle wafels in de enveloppes stoppen.

kerstkaart


Op de enveloppen hebben wij nog, net boven 2006 geschreven "gelukkig". Omdat de envelop doorzichtig is, komt dat mooi samen uit.

kerstkaart


Geniet nog een laatste maal van je kunstwerkjes en laat ze dan op een sneeuwachtige avond voorzichtig in de bussen van je geliefden glijden, een nieuwe en warme thuis tegemoet.

Bedenkingen

Via het volgende linkje kan je steeds je opmerkingen geven of constructieve voorstellen doen.