Een leuke kerstboom maken

Hoe maak ik een leuke kerstboom voor in de living. Geeft sfeervol licht door slinger kerstlampjes. Projecten van Jeroen Thibaut opgetekend voor Webzucht. Doe het zelf: knutselen met de figuurzaag voor kerstversiering

En plots is het weer Kerst en je hebt nog geen boom gevonden. Of je houdt er helemaal niet van om elk jaar een mooie frisse boom te laten omzagen door Ardense houthakkertjes om die dan drie weken later ritueel te laten verbranden op het dorpsplein.
Gedaan met massale bomenkap! Gedaan met vervelende naalden in alle hoeken! Gedaan met de gezellige frisse dennengeur in huis! Hier komt de "Mr. J.T. doe-het -zelf multiplex kerstboom 2004"...

kerstboom
In deze aflevering: hoe maak je in 1-2-3 een leuke en vrolijke kerstboom om je huis op te vrolijken met een persoolijke toets.

Benodigdheden

* 1 triplex plaat, of iets wat daarvoor kan doorgaan. (zo groot als je zelf wil!)
* 1 figuurzaagje
* 1 balpen of stift
* 1 schaar
* 1 bladje papier
* 1 setje kerstlichtjes (niet te veel: tien of twintig lampjes volstaan ruimschoots)
* 1 boormachine
* 1 stuk naar wens gekleurd papier
* 1 tube lijm
* 1 scherp mesje (stijl exacto)

Werkwijze

Alles begint met een simpel plannetje van een kerstboom. Wat je wil is een redelijk strak gestileerd silhouet van een boom. Op zich eigenlijk een aantal driehoeken boven elkaar. Begin met een eenvoudig schetsje.

kerstboom


Het is fijn om even stil te staan bij de verhoudingen van de driehoeken van zo'n geschetst boompje, maar het hoeft natuurlijk niet, als je daar geen zin in hebt!

Als je een tekeningetje gemaakt hebt dat je aanstaat, dan teken je het over op een groot blad papier. Houd er bij de fantasietjes rekening mee dat je die achteraf ook nog moet uitzagen uit hout...

kerstboom


Let er een beetje op dat alles ook evenwichtig is en symmetrisch. Voor dat laatste kan je het blad dubbel vouwen. Neem nu de schaar ter hand en knip de boom uit het papier.

kerstboom


Als je boompje is uitgeknipt, neem je een potlood op balpen. Je legt je knipsel op een stuk triplexplaat en tekent de randen over. Je kan natuurlijk ook meteen op het hout tekenen, maar ervaring leert dat dat niet altijd zo zuiver uitkomt.

kerstboom


En dan kan je beginnen zagen.

kerstboom


Werken met een figuurzaagje heb ik steeds erg leuk gevonden. Het gaat niet altijd even snel, maar heeft toch nog dat traagzame genieten van echt ouderwets ambachtelijk werk. Een aanrader voor elke vakantieperiode!

Is de boom uit de plank geknipt, dan leg je die voor je op tafel en bepaal je waar je de lampjes wil hebben. Leg iets op de boom, zodat je meteen ziet waar de lampjes komen. Op de foto zie je me aan het werk met paarse pomponnetjes.

kerstboom


Zelf houd ik niet van al te symmetrische knutselwerkjes, dus dat heb ik trachten te vermijden. Maar als je houdt van een geordend saai leven, moet je je op dit gebied zeker niet inhouden.

En dan nu nog meer fijn werk met de boormachine. Neem je boompje mee naar buiten of naar je werkplek en boor gaatjes op de plaatsen waar je de lampjes wil hebben.

kerstboom


Het spreekt voor zich dat je even kijkt hoe dik je lampjes zijn eer je beslist om gaten te gaan boren. Bij mijn boompje volstonden gaten met een 6mm boor voor een slinger standaard lampjes, maar je controleert dat best als je geen verrassing wil omdat ze in Heusden-Zolder andere lampjes maken dan in Erpe-Mere.

Eens de gaatjes geboord zijn, ga je de boom beplakken met een stof naar keuze. In het voorbeeld hieronder werk ik met rood handgeschept papier met een fijne structuur, maar je kan natuurlijk alles gebruiken wat je leuk vindt.

kerstboom


Kleef de stof of papier op de boom zodat alles stevig vasthangt. Neem dat een naaldje of een scherp potlood en trek de gaatjes door in het papier. Met een scherp mesje knip je aan de voorzijde het papier weg langs de boorgaten.

Neem dan de kerstslinger en steek in elk gat een lampje. Ik heb een slinger van 20 gebruikt voor 10 gaatjes, zodat ik ook nog wat "ambient achtergrondlicht" kreeg.

kerstboom


Desgewenst maak je een voetje aan de boom zodat hij op de schouw kan staan, stop de stekker in het stopcontact et vwoila: een schitterend pronkstukje brengt een voorheen ongekende warme sfeer in je woonkamer!

kerstboom


Update-december_2005: op aanvraag van fans van dit project hebben we ook een groene versie gemaakt, dit keer met 18 lampjes:

kerstboom


Alternatief

Als alternatief bieden we ook een kleinere versie met vilt aan voor aan de voordeur. Net als in het vorige werkje neem je een schets van een boom die je uitknipt uit een stukje triplex.

kerstboom


Er worden geen gaatjes in geboord, maar je bekleedt het boompje aan beide zijden met zachte vilt in een kleur dat je leuk vindt.

kerstboom


Versier naar Godsvrucht en vermogen met leuke materialen (in voorbeeld paarse pomponnetjes en blauwe blinkertjes.

kerstboom


(Op de achtergrond zie je het profiel van de grotere boom met lichtjes uit het eerste deel).

Maak een gaatje in de top, rijg er een draadje door en hang aan je deur, of aan het plafond.

Ook leuk

Ook fijn en heerlijk ouderwetsch: enen sinaaschappel volsteeken met kruidnagelen. Zeer eenvoudig ende gemakkelijk: neem enen stevigen sinaaschappel en steek hem rondomrond vol met kruidnagelen. Dit kunstobject verspreidt den heerlijken mysterieuschen geur van weleer door je huis en brengt de gedachten tot rust. In sommige verre culturen wordt deze kruidenbol ook wel tussen het ondergoed opgeborgen. Het is me niet duidelijk waarom.

kerstboom


Bedenkingen

Via het volgende linkje kan je steeds je opmerkingen geven of constructieve voorstellen doen.