Stiekem een boom verwijderen

Hoe snoei ik stiekem een boom. (Boom snoeien, uitzicht, avondzon). Projecten van Jeroen Thibaut opgetekend voor Webzucht.

Als je net als ik erg graag in de avondzon op je terras zit, dan weet je ook wel dat het van groot belang is dat er niet teveel hoge bomen groeien rond je tuin. Maar wat doe je nu als je een tuin hebt waar te weinig zon doorkomt omdat de buren te grote bomen hebben staan?

In deze aflevering: hoe maak je in 1-2-3 de boom van de buren een beetje korter + hoeveel boom zit er nu eigenlijk in een boom?

Werkwijze

Je zit op je terras in de avondzon. Er is een heerlijk zonnetje, maar tussen jou en dat zonnetje staan hoge bomen in de weg.

Stiekem een boom snoeien


Haal tegen valavond (als de buren door het donker naar binnen zijn getrokken, maar er nog net genoeg licht is om te zien) je ladder boven en plooi hem tegen de muur.
Kruip op de ladder met een lang mes en start met het wegzagen van takken die je zonlicht belemmeren.

Stiekem een boom snoeien


Desgewenst kan je ook een decoupeerzaag gebruiken met een lange verlengdraad, op voorwaarde dat die zaag niet teveel lawaai maakt.

En zie: als het ochtendgloren aanbreekt zie je eindelijk dat er alweer een gat vrij is in de muur van takken, langs waar de zon aan je terras kan!

Stiekem een boom snoeien


In de vroege ochtend begin je met een handzaag de takken te verknippen. Een langdurig een eerder vervelende taak, zoals te zien is op mijn gezicht. Maar anders steken de takken enkele meter boven de scheidingsmuur uit, en is je sluikse plannetje meteen bedorven.

Stiekem een boom snoeien


Ga zo door tot de stukken boom verzaagd zijn in transporteerbare stukken. Met een beetje geluk hebben de buren zelfs niets in de mot.

Stiekem een boom snoeien


Herhaal zonodig dit proces tot de boom volledig naar je wensen is bijgesnoeid.

Voor mensen met minder tijd: je kan natuurlijk ook gewoon een rechtsgeding aanspannen en zeggen dat die lelijke boom met zijn gigantische afmetingen niet past in een stadstuin en eisen dat hij sito presto wordt verwijderd. Maar hoeveel plezier heb je er dan zelf nog aan?

Afwerking en Hoeveelheden

Maar hoeveel boom zit er nu in zo'n enorme krulwilg? Op de vorige foto zie je duidelijk het stuk boom dat ik de eerste keer heb weggemaaid. Dat stuk valt te verdelen in drie delen:

Dikke takken

Stiekem een boom snoeien


Fijnere takken

Stiekem een boom snoeien


En een heleboel takken en twijgjes

Stiekem een boom snoeien


Samen goed voor een halve tuin vol boomafval.

Stiekem een boom snoeienAls je nu -ook net als ik- erg van een stukje barbecue houdt, dan kan je met enige handigheid er ook nog voor zorgen dat je al dat afval niet hoeft weg te dragen. Ik woon in een rijhuis en dat wil zeggen: alle takjes en bladeren door mijn living om buiten te raken. Dat wil dus ook zeggen: vuile living en achteraf opruimen. Dan liever een fijn vreugdevuur.

Op een mooie avond nodig je wat vrienden uit voor een gezellige barbecue. Om zeker te zijn dat alles goed gloeit tegen dan, steek je alvast enkele uren op voorhand de barbecue aan. En met wat steek je die beter aan dan met wat kleine takjes?

Stiekem een boom snoeien


En daarna ook nog wat grotere takjes...

Stiekem een boom snoeien


Zoals je kan zien in het volgdende snap-shot ligt er nog een hele stapel hout te wachten tot mijn vrienden aankomen. Intussen brandt gewillig de barbecue.

Stiekem een boom snoeien


Als het meeste hout op is, of als je vrienden aankomen, leg je een rooster op de hete kolen, met daarop enkele stukken vlees, of als je niet zoveel vlees eet een fijne papillot met zalm en groentjes. (Aan de zijkant liggen citroenen met tijm te bakken).

Stiekem een boom snoeien


Snel naar binnen om de tafel te dekken...

Stiekem een boom snoeien


... en je kan alweer een lekker avondmaal tegemoet.

En zo ben je toch niet meer zo wrokkig gestemd tegen de boom. Hij heeft je een lekker hapje opgeleverd.

Stiekem een boom snoeien


Ik heb nog een beetje boom gespaard voor later deze zomer als ik nog eens honger krijg.

Bedenkingen

Via het volgende linkje kan je steeds je opmerkingen geven of constructieve voorstellen doen.