PET-Biodroom

Hoe maak ik een PET-BIODROOM. (Kweekbakje van PET-fles. Ecologisch tuinieren. stadstuinen. recuperatie oude materialen). Projecten van Jeroen Thibaut opgetekend voor Webzucht.

Als je net als ik erg graag stekjes neemt van planten en kruiden, of allerlei variŽteiten wil uitzaaien, dan heb je nogal eens nood aan potjes en bakjes. Persoonlijk heb ik nooit erg veel zin om van die stekpotjes te gaan kopen. En eigenlijk gebruik ik zelfs liever allerhande wegwermateriaal zoals gehalveerde blikjes of plastic flesjes. Dat staat wel fijn in de tuin vind ik zo. Een beetje eco-urban gardening.

In deze aflevering: hoe maak je in 1-2-3 een echte biodroom voor je stekjes, mat warmteregulering en optimalisering van kweekomstandigheden.
Om te beginnen neem je een grote PET-fles. Je drinkt die in ťťn keer leeg (of je neemt gewoon een lege fles) en spoelt die uit.

Maak je eigen PET-fles Biodroom


Verwijder alle merknamen en hinderende stukken reclame.

Maak je eigen PET-fles Biodroom


Voor jou ligt je toekomstige serre.
Neem een alcoholstift en schets de vormen van de verluchtingsklep. Via deze opening zal je de biodroom vullen en bewateren. Maak ze groot genoeg, maar ook weer niet te groot om de stevigheid van de fles niet te verliezen.

Maak je eigen PET-fles Biodroom


Snijd met een mes of een schaar langs deze lijnen.

Maak je eigen PET-fles Biodroom


Als je alles correct hebt uitgevoerd, heb je nu een lange plastic koker met een klep die je op en neer kan bewegen.
Ga naar de tuin en vul met een schopje de biodroom met aarde. Voor zaad en kleine stekjes kan het beter zijn potgrond of stekgrond te gebruiken. Persoonlijk neem ik het niet zo nauw. Ook mijn planten moeten leren dat dit een harde wereld is. Meteen in de vervuilde aarde dus

Maak je eigen PET-fles Biodroom


Je duwt de aarde wat aan en zet er de jonge plantjes is. Geef goed water. Sluit de klep (laat op een kiertje open staan voor de nodige verluchting) en zet op een zonnige plaats.

En zie: na een tijdje nemen de oerwoudplanten hun intrek in hun natuurlijke biotoop. Lekker warm, altijd vochtig, beschermd tegen zure regen en ambetante merels die niets liever doen dan nieuwe stekjes uitpikken.

Maak je eigen PET-fles Biodroom


Bedenkingen

Via het volgende linkje kan je steeds je opmerkingen geven of constructieve voorstellen doen.